27ο Παγκύπριο Συνέδριο

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Οι νοσηλευτές εισήλθαν στο 2020, «το έτος του νοσηλευτή και της μαίας», όπως έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με έλλειμμα έξι εκατομμυρίων ατόμων στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Σε ένα έτος που αποσκοπούσε στην ανάδειξη του επαγγέλματος τους και της συνεισφοράς τους προς τον άνθρωπο και την κοινωνία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση ενός νέου, ταχέως διαδεδομένου ιού κατά του οποίου πολύ συχνά είχαν πολύ λίγη προστασία.

Όπως δήλωσε η κ Annette Kennedy: «Η πανδημία αποκάλυψε το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή καθώς και τη στενή σχέση μεταξύ της υγείας του πλούτου και της ευημερίας. Έχει δείξει επίσης την αδυναμία πολλών συστημάτων υγείας, τα οποία θα ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό εάν οι κυβερνήσεις λάβουν επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα παγκόσμια έλλειψη έξι εκατομμυρίων νοσηλευτών».

«Η πανδημία ως αποτέλεσμα του κορωνοϊου SARS-CoV-2,  εξακολουθεί να αναγκάζει τους νοσηλευτές και τις μαίες να εργαστούν κάτω από μεγάλη σωματική και ψυχολογική πίεση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η έλλειψη κατάλληλου ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού προσθέτει φόβο στα εξουθενωτικά συναισθήματα που αντιμετωπίζουν.»

Επομένως η ψυχική υγεία είναι ένα ζήτημα. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει υψηλά επίπεδα ψυχικής υγείας σε νοσηλευτές, μαζί με αναφορές σωματικής εξάντλησης, λεκτικών και σωματικών επιθέσεων και διακρίσεων. Υπάρχει ανησυχία ότι το άγχος από την πανδημία θα έχει ως αποτέλεσμα πρόωρων αφυπηρετήσεων των νοσηλευτών.

Η κληρονομιά του 2020 θα πρέπει να είναι ένα ισχυρότερο νοσηλευτικό δυναμικό, με καλύτερη πρόσβαση σε εξοπλισμό, αμοιβές και συνθήκες εργασίας που να αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες συνδράμουν τα μέγιστα στην περίθαλψη και στη φροντίδα».

Η πρόσφατη παγκόσμια έκθεση της Νοσηλευτικής, που χρηματοδοτείται από κοινού από τον Π.Ο.Υ, το ICN και τo πρόγραμμα Nursing Now, υποδεικνύει στους πολιτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επενδύσουν στη μαζική επιτάχυνση της νοσηλευτικής εκπαίδευσης, να δημιουργήσουν νέες νοσηλευτικές θέσεις εργασίας και να συνδράμουν στην ενίσχυση της ηγεσίας των νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ICN Howard Catton: «Οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το COVID-19, είτε είναι πρόεδροι χωρών είτε πρωθυπουργοί είτε απλοί άνθρωποι, δεν θα ξεχάσουν. Και για όσους έχουν πεθάνει, μια νοσηλεύτρια μπορεί να ήταν η τελευταία φωνή που άκουσε, το χέρι που άγγιξε ή το πρόσωπο που είδε. Όταν ο ιός μας διέψευσε για όλα όσα σχεδόν θεωρούσαμε δεδομένα, εμείς δείξαμε τι είναι πιο σημαντικό για όλους μας: Η ζωή, ο άνθρωπος και αυτοί που αγαπάμε».

Ο ΠΑΣΥΝΜ στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες της πολιτείας για αντιμετώπιση της κατάστασης με εθελοντική προσφορά και αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τις έκτακτες ανάγκες που είχαν προκύψει στα αρχικά στάδια της πανδημίας.

Η πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει τη σημασία του ρόλου που οι νοσηλευτές και οι μαίες διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας και να φροντίσει να επενδύσει στο νοσηλευτικό/ μαιευτικό δυναμικό και να επικεντρωθεί στο μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει, αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή συμβολή τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είμαστε  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ περήφανοι για το με τον οποίο τα μέλη μας  (νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτριες υγείας) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος, είμαστε ευγνώμονες  για τις αυτοθυσίες που κάνουν και για το γεγονός ότι βάζουν ως πρώτο μέλημα τους το καθήκον προς τον άνθρωπο και την υγεία των πολίτων.

Με Δύναμη, επιμονή και υπομονή  πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε! Σε αυτήν την εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί επειγόντως ο ΕΜΠΡΑΚΤΟΣ σεβασμός των επαγγελματιών υγείας ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ.

Ιωάννης Λεοντίου
Πρόεδρος ΠΑΣΥΝΜ