Η Balanced Scorecard στον Τομέα Υγείας – Η Διαμόρφωση Κοινού Πλαισίου για την εισαγωγή του συστήματος στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.
Μεϊμέτη Ευαγγελία, Καραφέρης Δημήτρης, Μωύσογλου Ιωάννης, Αρβανιτίδου Ελένη, Διαμαντοπούλου Ιωάννα
Εισαγωγή: Balanced Scorecard: σύστημα στρατηγικού σχεδιασμού και διοίκησης. Στο Ελληνικό Δημόσιο εισήχθη σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4369/2016 και 3230/2004, για την εφαρμογή του Συστήματος «Διοίκηση μέσω Στόχων». Φορείς του δημοσίου καλούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, για τον καθορισμό της ετήσιας στοχοθεσίας τους, με σκοπό την μέτρηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας τους.
Σκοπός και στόχοι: Η διαμόρφωση του πλαισίου για την εισαγωγή της Balanced Scorecard στα Νοσοκομεία της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής. Επιμέρους στόχοι ήταν η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων που απαιτούνται για εφαρμογή και έλεγχο της υλοποίησης της στρατηγικής ενός οργανισμού με την χρήση της Balanced Scorecard, καθώς και οι πιθανές απαιτήσεις για την προσαρμογή της στα Ελληνικά δεδομένα.
Μέθοδος: Αναπτύχθηκαν Βασικοί Στρατηγικοί Άξονες, Κρίσιμοι Παράγοντες Επιτυχίας, Στρατηγική Στόχευση (Strategic Goal) και Στρατηγικοί Αντικειμενικοί Στόχοι (Strategic Objectives) σύμφωνα με τέσσερις οπτικές της μεθόδου Balanced Scorecard: α) Ασθενείς & Κοινότητα (Patient & Community), β) Χρηματοοικονομικά (Financial), γ) Εσωτερικές Διαδικασίες (Internal Process) και δ) Μάθηση & Ανάπτυξη (Learning & Growth). Παρουσιάζεται ο Στρατηγικός Χάρτης του Νοσοκομείου, βασικές επιδιώξεις που πρέπει να ακολουθηθούν, αναλύονται κατάλληλοι Δείκτες Απόδοσης (Key Performance Indicators – KPIs) για την επίτευξη Στρατηγικών Αντικειμενικών Στόχων του Νοσοκομείου.
Παρουσιάζεται ο συσχετισμός δεικτών απόδοσης που κατά σύστημα παρακολουθεί το Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών των Νοσοκομείων: (1) Αγορές, (2) Πληρωμές, (3) Απλήρωτες Υποχρεώσεις και (4) Ληξιπρόθεσμες Υποχρεώσεις για όλα τα νοσοκομεία της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής κατά την περίοδο 01/01/2014 έως 30/06/2018, χρησιμοποιώντας την κλασική μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων (OLS).
Αποτελέσματα: Παρουσιάζεται πλήρως ένα μεθοδολογικό πλαίσιο, βασισμένο στο σύστημα της Balanced Scorecard, που χρησιμοποιείται ως: (α) στρατηγικό εργαλείο αξιολόγησης των δημόσιων πολιτικών στο χώρο της υγείας και (β) ως εργαλείο συνεχούς παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων νοσοκομείων.
Συμπεράσματα: Η Balanced Scorecard συμβάλει στην βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων, σταθμίζοντας περισσότερες επιχειρησιακές μεταβλητές, πέραν της αποκλειστικής πολλές φορές χρηματοοικονομικής προσέγγισης.
Επιστροφή στο Πρόγραμμα