MΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ 2011

Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτων  σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο “Μητρικός Θηλασμός Δώρο Ζωής”   είχε οργανώσει κοινές εκδηλώσεις  για το Μητρικό Θηλασμό 2011.

Οι εκδηλώσεις μητρικού θηλασμού στη Κύπρο πραγματοποιήθηκαν  μέσα στον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν  την 1η εβδομάδα του Νοέμβρη του 2011  με θέμα “Μίλα μου! Θηλασμός – μια τρισδιάστατη εμπειρία!” και είχε  επίκεντρο τη συμμετοχή και την κινητοποίηση των νέων γενεών στη στήριξη του θηλασμού . 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Διάσκεψη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας- YY,  την Τρίτη 4 Οκτώβριου 2011 σε συνεργασία με τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες του YY. Στη διάσκεψη παρευρεθήκαν Λειτουργοί του YY, συνάδελφοι του κλινικού χώρου και εκπρόσωποι του Τύπου  οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις εκδηλώσεις  από την Πρόεδρο του  συνδέσμου «Δώρο Ζωής» κα Ειρήνη Παφίτη. Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού θηλασμού “Μίλα μου! Θηλασμός – μια τρισδιάστατη εμπειρία!” εκπονήθηκε σε με παρουσίαση από την  Πρόεδρο της Επιτροπής Μαιών κα Νίκη Παναγιώτου. Εκ μέρους του YY Κου Σταύρου Μαλά ανέγνωσε χαιρετισμό η Δρ  Όλγα Καλακουτα.
Ο ταυτόχρονος μητρικός θηλασμός οργανώθηκε   για 4η χρόνια  και για πρώτη χρονιά από κοινού με την Επιτροπή Μαιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011  από τις 10 το  μέχρι τις 1μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο. Συμμετείχαν 228 μαμάδες οι οποίες θήλασαν 239 μωρά στις 11 το πρωί για ένα λεπτό. Χαιρετισμό προς τις θηλάζουσες μητέρες  απεύθυνε η Πρόεδρος του Παγκυπριου Συνδέσμου Μητρικός Θηλασμός Δώρο Ζωής κα Ειρήνη Παφίτου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατήρ Παρασκευάς ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας κκ Νικηφόρου του οποίου η εκδήλωση τελείτο  υπό την αιγίδα του. Συμμετείχαν επίσης πολλοί εθελοντές μεταξύ των οποίων και 15 μαίες. Στο προαύλιο του πολιτιστικού κέντρου λειτούργησαν διάφορα περίπτερα όπου στήριξαν την εκδήλωση μας και απασχόλησαν τα μικρά παιδιά

Κέντρα θηλασμού λειτούργησαν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Στις 22-23 Οκτωβρίου 2011 διοργανώθηκε το  Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας με θέμα τον μητρικό  θηλασμό στην αίθουσα Ελπίδας Σιακολα στο Σιακὀλειο Εκπαιδευτικό  Κέντρο Υγείας. Τρεις  καταξιωμένες επιστήμονες από Ελλάδα, η κα Μεξη, παιδίατρος, η κα Τασιοποὐλου και Κύρκου, μαίες σε συνεργασία  με συναδέλφους από την Κύπρο  στήριξαν με τις παρουσίες τους το διήμερο σεμινάριο το οποίο συνέβαλε στην  επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα μητρικού θηλασμού. Χαιρετισμό εκ μέρους του Διευθυντή των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών απεύθυνε η συνάδελφος Χριστίνα Ευσταθίου Λειτουργός του ΥΥ. Η είσοδος ήταν δωρεάν και το παρακολούθησαν  135 σύνεδροι , νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, φοιτητές ,παιδίατροι , γυναικολόγοι και μαίες  οι οποίες αριθμούσαν  γύρω στις 60.
Κατά την διάρκεια του μήνα εκδηλώσεων, είχαμε προσκληθεί από διάφορα ΜΜΕ σε προγράμματα τόσων τηλεοπτικά όσο και ραδιοφωνικά όπου είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε στο κοινό περαιτέρω πληροφορίες για τα καλά του μητρικού θηλασμού. Ταυτόχρονα  εκπονήθηκαν σε όλες τις πόλεις ομιλίες και παρουσιάσεις για το μητρικό θηλασμό και από μέλη του συνδέσμου «Δώρο ζωής» και από  μαίες μέλη του ΠΑΣΥΝΜ στο Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ στη Λευκωσία. Στο Μακάριο Νοσοκομείο είχε πάρει εορταστικό χαρακτήρα αφού με αδεία του Διευθυντή κου Μάτσα, δίνονταν δώρα μητρικού θηλασμού στις μητέρες και ζεστό ρόφημα και μπισκότα από εταιρίες που στήριξαν την εκδήλωση μας.  Η εκδήλωση άρχισε στις 5 το απόγευμα μέχρι τις 7 μμ την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 και την παρουσίαση έκαμε η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών κα Νίκη Παναγιώτου και την παρακολούθησαν γύρω στα 65 άτομα.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης έχει εγκαινιαστεί καμπάνια ενημέρωσης των νέων με διαλέξεις σε όλους τους τεταρτοετής φοιτητής των Πανεπιστήμιων μας. Έχει σταλεί επιστολή σε όλα τα πανεπιστήμια για τον προγραμματισμό των διαλέξεων . Η πρώτη διάλεξη πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ τμήματος νοσηλευτικής στις 7 Οκτώβριου 2011 από την συνάδελφο κα Βασιλική Χατζηιωνά. Για το σκοπό αυτό έχει ετοιμασθεί έντυπο  ειδικά για τους φοιτητές το οποίο δίνεται παράλληλα με την διάλεξη στους φοιτητές. 
Όλες οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Υγείας και στέφτηκαν με πλήρη επιτυχία.