Υπάρχει ανάγκη παγκόσμια 350,000 μαιών (ΠΟΥ 2005)
Το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών σηματοδοτεί την ανάγκη αριθμητικής επάρκειας των Μαιών παγκόσμια με σκοπό τη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας. Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (2008) για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας τονίζει ότι πάνω από 60% των γυναικών των χωρών χαμηλού εισοδήματος δεν τυγχάνουν μαιευτικής φροντίδας κατά τη γέννηση.

Οι Μαίες καθορίζονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τη UNICEF, και άλλους οργανισμούς ως οι ειδικοί επαγγελματίες υγείας ΚΛΕΙΔΙ στην επίτευξη του 5ου στόχου χιλιετίας που αφορά στη «Βελτίωση της Μητρικής Υγείας» και επισημαίνουν ότι η θνησιμότητα κατά την κύηση και τον τοκετό αποτελεί τη «μεγαλύτερη ανισότητα στην υγεία παγκόσμια». Ως εκ τούτου, έχουν δεσμευτεί να εργαστούν με κυβερνήσεις και οργανώσεις για να τονίσουν την «επείγουσα ανάγκη σε επαγγελματίες υγείας και ειδικά Μαίες» (WHO/UNFPA/UNICEF/World Bank, 2008).

Οι Μαίες παράλληλα παρέχουν κατάλληλη νεογνική φροντίδα γι αυτό χρειάζονται για την επίτευξη μείωσης της νεογνικής θνησιμότητας» (UN, 2000). Κάθε χρόνο περισσότερα από ένα εκατομμύριο νεογέννητα πεθαίνουν μέσα στις πρώτες 24 ώρες της ζωής τους λόγω έλλειψης επαρκών μαιευτικών υπηρεσιών.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2008 για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας τονίζει ότι ο ψηλός κίνδυνος θνησιμότητας κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννηση συνεχίζει ακάθεκτος στη υποσαχάρια Αφρική και Νότια Ασία και γενικά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στη διάσωση των μητέρων και των νεογνών.  Όλοι οι στόχοι που έχει θεσπίσει ο Π.Ο.Υ και η Δ.Σ.Μ είναι αλληλένδετοι καθώς: η μείωση της φτώχιας και της πείνας, ο έλεγχος ασθενειών όπως το AIDS και η μαλάρια, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η φοίτηση κάθε παιδιού σε σχολείο και η πρόσβαση όλων των γυναικών σε αναπαραγωγική φροντίδα υγείας θα συμβάλουν στη μείωση των θανάτων μητέρων και παιδιών.

Ιστοσελίδα και Περιεχόμενο © 2017 ΠΑΣΥΝΜ.

Σχεδίαση και ανάπτυξη από την εταιρεία SCS Computer Lab

Εκδήλωση Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών / Μαιών 2009

«Ο Κόσμος χρειάζεται τις Μαίες τώρα περισσότερο από ποτέ!»

Οι Μαίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γεννά σε ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για την καλύτερη δυνατή υγεία της ίδιας και του παιδιού της.
Για το σκοπό αυτό, οι μαίες παγκόσμια έχουν συνασπιστεί με διεθνείς οργανισμούς για επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Η συνεργασία των μαιών επεκτείνεται με τη White Ribbon Alliance (WRA) και τη καμπάνια Μητρικής Θνησιμότητας «Sarah Brown» που στοχεύουν στην αύξηση της ενημέρωσης του κοινού ώστε να ασκήσει πολιτική πίεσης στους G8 και G20 και να καταφέρουν να τεθεί η μητρική και νεογνική υγεία ως παγκόσμια προτεραιότητα. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών αναγνωρίζει ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να ενισχυθούν και το μαιευτικό δυναμικό πρέπει να αυξηθεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί η θνησιμότητα γυναικών και νεογνών κατά την κύηση και τον τοκετό.

Οι Μαίες είναι οι επαγγελματίες υγείας που θα βοηθήσουν τη γυναίκα και το σύντροφο τησ να κάνουν μια σωστή αρχή στο γονεϊκό ρόλο. Η γέννα για τη γυναίκα είναι ο πυρήνας της αυτοπεποίθησης της. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία όμως παράλληλα μοιάζει με θαύμα. Δεν έχει σχέση με πρόνοια και συναγωνισμό, ούτε με ήττα ή νίκη. Έχει μια προσωπική και συνάμα παγκόσμια εμβέλεια. Είναι η δημιουργικότητα και η δύναμη κάθε γυναίκας και κάθε άνδρα. Για όλη την οικογένεια η γέννηση του παιδιού είναι ιερή και μοναδική, γεγονός που πρέπει να τυχαίνει κάθε σεβασμού και αξιοπρέπειας. Οι μαίες ως οι ειδικοί στο φυσιολογικό τοκετό αλλά και στη αναπαραγωγική φροντίδα γενικότερα, είναι ευαίσθητοι δέκτες λεκτικών και μη μηνυμάτων που εκπέμπουν οι γυναίκες ώστε να τους προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα. Είναι ταγμένες στο δικό τους πλευρό για να τους προσφέρουν την ευκαιρία να γεννήσουν φυσικά, αβίαστα, προσωπικά και με ασφάλεια.

Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα σε αυτή τη φροντίδα και κάθε μαία έχει την υποχρέωση να την παρέχει. Η μαία ενδυναμώνει τη γυναίκα ούτως ώστε η ίδια να νιώσει επαρκής και δυνατή να φροντίζει τον εαυτό της, το έμβρυο, το νεογνό της, το σύντροφο και την οικογένεια της ως μια επένδυση σε ένα υγιέστερο παρών και μέλλον για τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Ενώ οι μαίες είναι απαραίτητες στις χαμηλού εισοδήματος χώρες για μείωση της θνησιμότητας, στις ανεπτυγμένες χώρες που μαστίζει το φαινόμενο της ιατρικοποίησης της εγκυμοσύνης και της γέννησης είναι απαραίτητες για τη μείωση της αχρείαστης παρέμβασης και της ενδυνάμωσης της γυναίκας και του άνδρα για τη φυσική έλευση των παιδιών τους στο κόσμο και το γονεϊκό ρόλο. Η φυσιολογική γέννηση τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Στην πατρίδα μας τα ποσοστά Καισαρικών Τομών ολοένα και αυξάνονται αγγίζοντας το 33% περίπου στο δημόσιο τομέα και πέραν του 55% στον ιδιωτικό τομέα κατατάσσοντας μας δεύτερη χώρα μετά τη Βραζιλία στις καισαρικές και γενικά στις πιο ψηλές βαθμίδες της κλίμακας της ιατρικοποιησης του τοκετού. Οι μαίες χρειάζονται τώρα όσο ποτέ γιατί όπου υπάρχουν σε αριθμητική επάρκεια και σε λειτουργικά συστήματα υγείας μειώνουν την ιατρικοποίηση, η μητέρα και ο πατέρας έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι πρωταγωνιστές της γέννησης του παιδιού τους και όχι παρατηρητές ιατρικών πράξεων όπως της καισαρικής, φαρμακευτικής πρόκλησης του τοκετό και άλλων πρακτικών που αποδυναμώνουν αντί να ενδυναμώνουν τις οικογένειες. 
Με την ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας Μαιών ευχόμαστε κάθε γυναίκα και οικογένεια να μπορεί να έχει πρόσβαση σε μαιευτικού μοντέλου φροντίδα ώστε ενδυναμωμένη και συνειδητοποιημένη να εμπιστεύεται την αρχέγονη ικανότητά της να γεννά τα παιδιά της, συμβάλλοντας στην υγεία του εαυτού της, της οικογένειας της και της κοινωνίας.
 
• World Health Organization (2005) The World Health Report: Make every mother and Child Count.
• UN (2008) Τhe Millennium Development Goals Report 2008. New York.
• UN (2000) MDG 5 Target: Reduce by three quarters, between 1990 and 2015, the maternal mortality ratio.
• WHO/UNFPA/UNICEF/World Bank (Sept. 2008).  Accelerating efforts to save the lives of women and newborns. Joint statement.
• UN (2000). MDG 4 Target: Reduce by two thirds, between 1990 and 2015, the under-five mortality rate.

User Name

Password

Lost Password & Log-In Help