31ο Παγκύπριο Συνέδριο – Εργαστήρια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Τα πιο κάτω εργαστήρια θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου και ταυτόχρονα με τις συντρέχουσες συνόδους. Τα εργαστήρια προϋποθέτουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως δηλώσουν τη συμμετοχή τους, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και μεταξύ των ωρών 11:00 – 11:30. Για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των εργαστηρίων, σας παρακαλούμε όπως δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων και σας ενημερώνουμε ότι θα δοθεί προτεραιότητα συμμετοχής ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Η δήλωση συμμετοχής θα βρίσκεται στο φάκελο του συνεδρίου.

Α/Α
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ & ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ Σημείωση
1
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου
11:30 –13:30 Αίθουσα: Κίτιον

Καθρεφτίζοντας την επιθετική συμπεριφορά


Δρ Καϊκούσιη Αικατερίνη, Ελ Ριζ Άννα

Συμμετοχή μέχρι 20 άτομα
2
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου
11:30 –13:30 Αίθουσα: Αμαθούσια

Εκπαιδευτικό και βιωματικό εργαστήριο καλλιέργειας δεξιοτήτων επικοινωνίας των μαιών – μαιευτών με έμφαση στη συμμετοχική λήψη απόφαση


Ζησίμου Προδρομούλα, Δρ Νικολάου Χριστιάνα, Δρ Καρανικόλα Μαρία, Δρ Χατζηγεωργίου Ελένη, Δρ Κολοκοτρώνη Ουρανία, Δρ Μίτλεττον Νίκος

Συμμετοχή μόνο Μαίες/Μαιευτές

3
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
11:40 – 13:30 Αίθουσα: Κίτιον

Δεξιότητες Επικοινωνίας: Συμμετοχή των ασθενών στη διαδικασία λήψης θεραπευτικών αποφάσεων

Δρ Στυλιανίδης Κυριάκος, Δρ Γλυκύ Χριστίνα


Συμμετοχή μέχρι 20 άτομα
4
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
09:00 – 11:10 Αίθουσα: Κίτιον

Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στις παρενέργειες που προκαλούνται από χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο

Πλαστήρα Παντελίτσα

Συμμετοχή μέχρι 20 άτομα

Καθρεφτίζοντας την επιθετική συμπεριφορά

Δρ Καϊκούσιη Αικατερίνη, Ελ Ριζ Άννα

Εισαγωγή: Η βία και η επιθετική συμπεριφορά αναγνωρίζονται ως ένα μείζον ζήτημα διαχείρισης στον κλινικό χώρο με αρνητικές επιπτώσεις στο προσωπικό, στους νοσηλευόμενους και στην ποιοτική και ασφαλής φροντίδα. Κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη χρήση τεχνικών και παρεμβάσεων λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας ως μέθοδο πρώτης επιλογής για τη διαχείριση και αποκλιμάκωση της επιθετικής/βίαιης συμπεριφοράς σε νοσηλευόμενους με ψυχικές διαταραχές.

Σκοπός: Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τεχνικών λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας για την αποκλιμάκωση επιθετικών συμπεριφορών σε κλινικά περιβάλλοντα στα οποία προσέρχονται άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση στη βάση δεδομένων PubMed με τις λέξεις-κλειδιά ‘effectiveness’, ‘de-escalation’, ‘aggression’, ‘psychiatric’ [Title]. Η ανασκόπηση αφορούσε σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Στη συνέχεια οι μελέτες αξιολογήθηκαν με βάση το περιεχόμενό τους με στόχο τον εντοπισμό μελετών οι οποίες να περιγράφουν με σαφήνεια τα βήματα αποκλιμάκωσης μιας επιθετικής/βίαιης συμπεριφοράς και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους.

Αποτελέσματα: Η εφαρμογή τεχνικών σωματικού περιορισμού φάνηκε να μειώνει λιγότερο τη συχνότητα σοβαρών επιθετικών/βίαιων συμπεριφορών συγκριτικά με την εφαρμογή λεκτικών και μη λεκτικών τεχνικών αποκλιμάκωσης. Η εκπαίδευση των νοσηλευτών σε λεκτικές και μη λεκτικές τεχνικές αποκλιμάκωσης επιθετικής συμπεριφοράς φάνηκε να μειώνει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης επιθετικών/βίαιων συμπεριφορών, καθώς και τη δυνατότητα διαχείρισης και άμεσης αποκλιμάκωσης επιθετικών/βίαιων συμπεριφορών στα κλινικά περιβάλλοντα. Η εκπαίδευση των νοσηλευτών είναι σημαντικό να επικεντρώνεται σε θεωρητικό επίπεδο στους  τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου επιθετικής/βίαιης και στις τεχνικές πρόληψής τους, ενώ παράλληλα σημαντική  είναι και η συμπερίληψη εκπαίδευσης τεχνικών λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας σε επίπεδο εργαστηρίων μέσω βιωματικών ασκήσεων με στόχο την εκμάθηση δεξιοτήτων επικοινωνίας για την αποκλιμάκωση επιθετικών/βίαιων συμπεριφορών. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την ανάγκη εκπαίδευσης των νοσηλευτών για την αποκλιμάκωση επιθετικών συμπεριφορών και τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας της επιθετικότητας σε οξέα ψυχιατρικά περιστατικά.

Εκπαιδευτικό και βιωματικό εργαστήριο καλλιέργειας δεξιοτήτων επικοινωνίας των μαιών – μαιευτών με έμφαση στη συμμετοχική λήψη απόφαση

Ζησίμου Προδρομούλα, Δρ Νικολάου Χριστιάνα, Δρ Καρανικόλα Μαρία, Δρ Χατζηγεωργίου Ελένη, Δρ Κολοκοτρώνη Ουρανία, Δρ Μίτλεττον Νίκος

Παράλληλα με το υψηλό επίπεδο φροντίδας με τεκμηριωμένες κλινικές πρακτικές, το πρότυπο ποιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Φροντίδα της Μητρότητας με Σεβασμό (Respectful Maternity Care) αναγνωρίζει την κορυφαία σημασία των αποτελεσματικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας στο πλαίσιο της παροχής ολοκληρωμένης πληροφόρησης και συναισθηματικής υποστήριξης προς τις γυναίκες και τους συντρόφους τους για τη διαμόρφωση ενημερωμένων επιλογών φροντίδας.

Ο όρος “συμμετοχική λήψη αποφάσεων” (Shared Decision Making) αναφέρεται στη συνεργατική διαδικασία κατά την οποία οι επαγγελματίες υγείας και οι λήπτες φροντίδας καλούνται να λάβουν από κοινού αποφάσεις, με επίκεντρο τις αξίες και τις προτιμήσεις των θεραπευμένων. Σε αυτή τη  διαδικασία αναγνωρίζεται ρητά ότι συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές φροντίδας και οι λήπτες φροντίδας  χρειάζονται υποστήριξη για να σταθμίσουν τα οφέλη και τους κινδύνους διαφόρων επιλογών προκειμένου να προσδιορίσουν την καλύτερη επιλογή για αυτούς (Elwyn et al., 2017),

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου ερευνητικού έργου RESPECT, που θέτει ως στόχο την προώθηση προτύπων ποιότητας στη βάση αρχών και κριτηρίων για τη «Φροντίδα Μητρότητα με Σεβασμό»,  που θέτουν ο ΠΟΥ, η White Ribbon Alliance, και άλλοι σχετικοί διεθνείς και Ευρωπαϊκοί επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς. Στόχοι του εργαστηρίου είναι η παροχή ευκαιριών συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης προς μαίες-μαιευτές για την ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας για αποτελεσματική υποστήριξη των γυναικών διαμόρφωση ενημερωμένων επιλογών. Μέσα από την υπόδυση ρόλων σε ειδικά διαμορφωμένα σενάρια, το εργαστήριο στοχεύει στην πρακτική εξάσκηση των τεχνικών επικοινωνίας με επικέντρωση στα στάδια και στοιχεία που συνθέτουν τη διαδικασία της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων στη βάση του μοντέλου που προτείνεται από τον οργανισμό NICE (Carmona et al, 2021). Παράλληλα,  οι συμμετέχοντες/ ουσες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα σενάρια και να δώσουν συναδελφική ανατροφοδότηση στη βάση των δομημένων εργαλείων παρατήρησης Calgary- Cambridge και OPTION (Elwyn et al 2017), τα οποία αφορούν αντίστοιχα στην αξιολόγηση επικοινωνιών δεξιοτήτων γενικότερα και των συστατικών στοιχείων της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων ειδικότερα. .Συνολικά, στόχος του εργαστηρίου είναι να αποτελέσει πηγή αναστοχασμού για την αποτελεσματικής ανάληψη και διεύρυνση του εκπαιδευτικού ρόλου των μαιών-μαιευτών.

Δεξιότητες Επικοινωνίας: Συμμετοχή των ασθενών στη διαδικασία λήψης θεραπευτικών αποφάσεων

Δρ Στυλιανίδης Κυριάκος, Δρ Γλυκύ Χριστίνα

Το σχέδιο παροχής της φροντίδας του χρόνιου ασθενούς στηρίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ιδίου και του επαγγελματία της υγείας αλλά και στη συνομιλία μεταξύ τους, στην ανάπτυξη κοινής κατανόησης της προβληματικής κατάστασης του χρόνιου ασθενούς και τον εντοπισμό, των βέλτιστων τρόπων για βελτίωσης της κατάστασης, βάση των προτιμήσεων του κάθε ασθενούς. Η παροχή της σωστής φροντίδας για κάθε ασθενή, χρειάζεται συνεργασία που να στοχεύει το όσο δυνατό καλύτερα αποτέλεσματα.

Η διαδικασία της κοινής λήψης αποφάσεων για τη φροντίδα, έχει πλέον οριστεί ως μια συλλογική προσέγγιση μέσω της οποίας, οι δύο ομάδες (ασθενείς και επαγγελματίες), ενθαρρύνονται να σκεφτούν τις διαθέσιμες επιλογές, τα πιθανά οφέλη και βλάβες του καθενός, να επικοινωνήσουν για τις προτιμήσεις τους και να επιλέξουν τη καλύτερη πορεία δράσης που αρμόζει στη κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η φύση της προβληματικής κατάστασης που βιώνει ο χρόνιος ασθενής και η οικογένεια του, περιβάλλεται από μεγάλο βάρος (σωματικό, ψυχικό, κοινωνικοιοικονομικό), γι αυτό οι επαγγελματίες της υγείας χρειάζεται να ενεργοποιήσουν την ικανότητα και τη συμπόνια τους, να εργαστούν με τους ασθενείς και να αναπτύξουν το σχέδιο φροντίδας που να είναι κατανοητό από τους ασθενείς και την οικογενεια τους, να ανταποκρίνεται στην κατάσταση τους και να είναι εφικτό και βιώσιμο.

Για την επιτυχία του αποτελέσματος αυτού, εκτός από τις βασικές σπουδές του ο κάθε επαγγελματία της υγείας, χρειάζεται την απόκτηση ικανοτητων και δεξιοτητων της επικοινωνίας αφού η αποτελεσματική επικοινωνία με επίκεντρο τον ασθενή, συμβάλλει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και του ασθενή. Επίσης μπορεί να παρακινήσει τον ασθενή να μιλήσει περισσότερο για την ασθένειά του, βελτιώνει την ικανοποίηση των ασθενών, βοηθά στον εντοπισμό των προβλημάτων  και των δυσκολιών του ασθενούς, ενισχύει τη συμμόρφωση στο θεραπευτικό σχήμα, βελτιώνει τα αποτελέσματα της υγείας, μειώνει την πιθανότητα προσφυγής σε δικαστικές διαμάχες, και ενισχύει την ευημερία μας ως επαγγελματίες υγείας.

Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στις παρενέργειες που προκαλούνται από χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο

Παντελίτσα Πλαστήρα

   ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Η παρούσα εργασία περιλαμβάνει την παρουσίαση του αντικείμενου της ρεφλεξολογίας και την  εξέλιξη της σημερινής εποχής στις μεθόδους ρεφλεξολογίας για την ανακούφιση των παρενέργειων που υποβάλλονται οι ασθενείς με καρκίνο κατά την χημειοθεραπεία.

Οι ασθενείς με καρκίνο υποφέρουν όχι μόνο από τη νόσο αλλά και από τις παρενέργειες των μεθόδων θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναζητούν συμπληρωματική και εναλλακτική Ιατρική (CAM) για να ανακουφίσουν τις παρενέργειες των κοινών θεραπειών για τον καρκίνο. Η χρήση του CAM  από καρκινοπαθείς είναι ζωτικής σημασίας.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για τις συμπληρωματικές μεθόδους φροντίδας της υγείας. Μια από τις μεθόδους αυτές είναι και η Ρεφλεξολογία.

Η Ρεφλεξολογία είναι η επιστήμη, η οποία ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα και τις παλάμες, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος. Θεωρείται μία από τις διαθέσιμες παρεμβάσεις στις χειρωνακτικές συμπληρωματικές θεραπείες, η οποία παρέχει μια καλή ευκαιρία στους νοσηλευτές να φροντίσουν τους ασθενείς. Οι νοσηλευτές θεωρούν τις συμπληρωματικές θεραπείες ως μεθόδο για τη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών.

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρέχει τις γνώσεις που χρειάζονται στο προσωπικό της Ογκολογικής Νοσηλευτικής, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζει απλές τεχνικές ρεφλεξολογίας στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες για την ανακούφιση  τους από τις  παρενεργειές των χημειοθεραπειών.

Συμπέρασμα Διαφαίνεται ότι η εφαρμογή της ρεφλεξολογίας αποτελεί μια πολύ καλή τεχνική για την ανακούφιση των ασθενών από τις παρενέργειες των  χημειοθεραπειών και συμβάλει σε μια  καλύτερη ποιότητα ζωής.