Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΙΩΝ ΣΤΗΝ 64Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΙΩΝ ΣΤΗΝ 64Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών στην WHO

Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHA), αποτελεί το μηχανισμό μέσω του οποίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατευθύνεται από τα 193 κράτη μέλη και αποτελεί το μεγαλύτερο σώμα εφαρμογής πολιτικής για την υγεία. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε χρόνο μέσα στον Μάιο στη Γενεύη της Ελβετίας.Οι κύριες αποστολές της Γενικής Συνέλευσης είναι η έγκριση των προγραμμάτων και του προϋπολογισμού του ΠΟΥ για τα επόμενα δύο χρόνια καθώς και η λήψη αποφάσεων σε καίρια θέματα πολιτικής υγείας. Την φετινή Γενική Συνέλευση (16 – 24 Μαΐου 2011) απασχολούν κυρίως ζητήματα που αφορούν στη στρατηγική για το HIV/AIDS, τις μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs) και τη Μητρική, Βρεφική και παιδική διατροφή.Αποτελεί τιμή για τη χώρα μας η εκλογή του Υπουργού Υγείας Δρ Χρίστου Πατσαλίδη στη θέση του Πρόεδρου της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ για την περίοδο 2011-2012 μετά από πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΠΟΥ κας Margaret Chan.Στην ομιλία του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο δρ Πατσαλίδης εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τόσο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του ιδίου προσωπικά, για την τιμή που του έγινε να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Διαβεβαίωσε πως από τη θέση του Προέδρου θα πράξει το μέγιστο δυνατό, προκειμένου η 64η Γενική Συνέλευση να στεφθεί με επιτυχία.

Ως ΠΑΣΥΝΜ πιστεύουμε ότι:

Τα επίπεδα υπηρεσιών υγείας, η πρόληψη, η αγωγή και προαγωγή της υγείας, οι εισαγωγή της τεχνολογίας, η σωστή κατανομή και διαχείριση των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικά) καθώς και η ενδυνάμωση και βελτίωση των συστημάτων υγείας αποτελούν για τους νοσηλευτές σημαντικά θέματα που αφορούν το επάγγελμα.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των Νοσηλευτών. Υιοθετούμε ανεπιφύλακτα την επιστολή της Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN) κ. Rosemary Bryant προς τη Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ η οποία αναφέρεται στην απουσία Νοσηλευτικής Πολιτικής και στη μείωση του αριθμού των νοσηλευτών σε θέσεις και πόστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα πρόταση του Εκτελεστικού Σώματος του ΠΟΥ (Ιανουάριος 2011) προς την 64η Γενική Συνέλευση γίνεται εισήγηση για την ενδυνάμωση της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πιστεύουμε ότι θα πρέπει ο ΠΟΥ να εξετάσει την πλήρωση της θέσης της Εκτελεστικής Επιστημονικής Νοσηλευτικής Λειτουργού το συντομότερο. 
 
Ευελπιστούμε, ότι με την ευκαιρία της 64ης Γενικής Συνέλευσης θα υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Οργανισμού για ευόδωση των προσδοκιών της Διεθνούς Νοσηλευτικής Κοινότητας.


Ιωάννης Λεοντίου 
Γενεύη 17/5/2011