ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Τα πιο κάτω εργαστήρια θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου και ταυτόχρονα με τις συντρέχουσες συνόδους. Τα εργαστήρια προϋποθέτουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως δηλώσουν τη συμμετοχή τους, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και μεταξύ των ωρών 11:00 – 11:00. Για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των εργαστηρίων, σας παρακαλούμε όπως δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων και σας ενημερώνουμε ότι θα δοθεί προτεραιότητα συμμετοχής ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Η δήλωση συμμετοχής θα βρίσκεται στο φάκελο του συνεδρίου.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ | ΤΙΤΛΟΣ & ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ | Σημείωση | |
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 11:30 –13:40 Αίθουσα: Victory 3 | Επικοινωνιακές Δεξιότητες στη Μαιευτική – Εργαστήριο. Δρ. Χατζηγεωργίου Ελένη, Mανώλη Εμμανουέλα |
Συμμετοχή μόνο Μαίες/Μαιευτές | |
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 16:50 –18:40 Αίθουσα: Victory 3 | Η Δραματοθεραπεία και η Μουσικοθεραπεία στην Υγεία: Προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην ψυχική ανθεκτικότητα, τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης και την ενίσχυση του έργου των επαγγελματιών Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Πολυκάρπου Μαρία, Καπνίση Παναγιώτα |
Συμμετοχή μέχρι 20 άτομα | |
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 09:00 – 11:10 Αίθουσα: Victory 3 |
Τραυματισμοί από πίεση: Κάνε και εσύ την αλλαγή για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Θεοφάνους Μαρία, Δρ Μπουζίκα Μερόπη |
Συμμετοχή μέχρι 20 άτομα | |
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 11:40 – 13:30 Αίθουσα: Victory 3 |
Οι αντιλήψεις των νοσηλευτών για τη σημασία των απόψεων των ασθενών Περιτοναϊκής σε σχέση με τον προγραμματισμό της φροντίδας τους. Γλυκύ Σωτηρούλλα, Δέσποινα Νέστωρος Φλουρή, Δρ Λατζουράκης Ευάγγελος |
Συμμετοχή μέχρι 20 άτομα |
S01
Επικοινωνιακές Δεξιότητες στη Μαιευτική – Εργαστήριο
Δρ. Χατζηγεωργίου Ελένη, Mανώλη Εμμανουέλα
Μέσω του εργαστηρίου που σχεδιάστηκε θα δοθεί στις μαίες η ευκαιρία να βιώσουν μια διαδραστική εκπαίδευση όσο αφορά τη επικοινωνία σε καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουν οι μαίες/μαιευτές στο κλινικό χώρο.
- Θα γίνει αρχικά η ανάγνωση του πρώτου σεναρίου που θα αφορά τη Κατά επιλογή καισαρική τομή/τοκοφοβία, από τις εισηγήτριες στο ακροατήριο.
- Ακολούθως θα δοθεί χρόνο στο ακροατήριο να καταγράψει τις σκέψεις του σε χαρτί.
- Μετά θα γίνει επιλογή τυχαία άτομο όπου θα υποδυθεί τη μαία σε συνομιλία με την «ηθοποιό-έγκυο»
- Η συνομιλία τους θα είναι περίπου 20 λεπτά, με το ακροατήριο, να σημειώνει εισηγήσεις όσο αφορά το τρόπο που επικοινωνιακά διαχειρίστηκε την έγκυο η μαία.
- Θα γίνει ανατροφοδότηση μεταξύ του ακροατηρίου και της μαίας.
- Θα ακολουθήσει εκπαίδευση του ακροατηρίου για το οδηγό ΟΔΗΓΟ CALGARY – CAMBRIDGE ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
- Θα παρουσιαστεί σε μικρή παρουσίαση η σημασία της Ανατροφοδότησης στη Μαιευτική.
Κατ’ επιλογή/ Προγραμματισμένη Καισαρική – Σενάριο Συλλογής και Παροχής πληροφοριών
Οδηγίες για μαία/μαιευτή
Είσαι μαία/μαιευτής στο Μακάριο Νοσοκομείο, όπου και προσφέρεις διαλέξεις στα ζευγάρια ως μέρος των μαθημάτων προετοιμασίας για τον τοκετό. Η Μαρία, 22 ετών, μητέρα για πρώτη φορά, 38 /40 , κεφαλική προβολή, μη εμπεδωμένο, ΔΠΙ, ΘΑ, ΕΚΠΦ βρίσκεται μαζί με τον σύζυγο της σε ένα από αυτά τα μαθήματα περιγεννητικής προετοιμασίας. Το θέμα της, διάλεξη ήταν ο φυσιολογικός τοκετός.
Η Μαρία, όταν έφυγαν οι άλλες έγκυες γυναίκες, παρέμεινε στην αίθουσα και εξέφρασε την επιθυμία να σου μιλήσει. Ήταν μαζί με το σύντροφο της στη διάλεξη. Η Μαρία σε προσεγγίζει ενώ αυτός έχει προχωρήσει και την περιμένει στην έξοδο της αίθουσας
Εμφάνιση και συμπεριφορά εγκύου γυναίκας:
Γνωρίζεις από τα προγεννητικά ραντεβού ότι η Μαρία είναι 38 /40, χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη και το έμβρυο έχει φυσιολογική ανάπτυξη 3000 Kgs.
Τα μάτια της Μαρίας και το σώμα της δείχνουν μεγάλη ανησυχία. Κρατάει ένα φυλλάδιο για τους κινδύνους της ΚΤ στο ένα χέρι (από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Birth Forward το οποίο μάλλον βρήκε κάπου στην αίθουσα ) και ένα άλλο για τη φυσιολογία του τοκετού (που δόθηκε από σας την ώρα του μαθήματος). Στο άλλο χέρι κρατάει το τηλέφωνό της.
Η Μαρία δεν έχει προηγούμενο ιστορικό κάποιας πάθησης και δεν λαμβάνει φάρμακα συστηματικά.
Αφού πρώτα σε ευχαρίστησε για όλες τις πληροφορίες της διάλεξης, η Μαρία εξέφρασε την ανησυχία της για την ικανότητά της να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό και την επιθυμία της να προχωρήσει σε επιλεκτική καισαρική.
Επιπρόσθετα, σε ενημερώνει ότι ο μαιευτήρας/γυναικολόγος της, της έχει δηλώσει ότι αν αυτή είναι η επιθυμία της τότε μπορούν να προγραμματίσουν από τώρα ΚΤ.
Κύριος στόχος είναι να γίνει αξιολόγηση για τους λόγους για τους οποίους η Μαρία εκφράζει αυτή την προτίμηση και τι γνωρίζει σχετικά για τη φυσιολογία του τοκετού και την Κ/Τ.
Ο χώρος και ο διαθέσιμος χρόνος δεν είναι απαραίτητα κατάλληλος για να προχωρήσεις στην παροχή αναλυτικών πληροφοριών ή σε εις βάθος συζήτηση των επιλογών, θέλεις όμως να προάγεις το διάλογο, να εξηγήσεις τη σημασία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης για τις διάφορες επιλογές πριν τη λήψη κάποια απόφασης και να παροτρύνεις τη Μαρία να συζητήσει με το/τη μαιευτήρα ή και μαζί σου κάποια άλλη στιγμή.
S02
Η Δραματοθεραπεία και η Μουσικοθεραπεία στην Υγεία: Προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην ψυχική ανθεκτικότητα, τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης και την ενίσχυση του έργου των επαγγελματιών Νοσηλευτικής και Μαιευτικής
Πολυκάρπου Μαρία, Καπνίση Παναγιώτα
Τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του COVID-19, παρατηρούμε σε παγκόσμιο επίπεδο να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι Θεραπείες μέσω Τεχνών στην Υγεία, ως καινοτόμες παρεμβάσεις πρόληψης, με στόχο την ψυχική ανθεκτικότητα των επαγγελματιών υγείας, τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης και την ενίσχυση της ποιότητας παροχής φροντίδας.
Οι Θεραπείες μέσω Τεχνών (Δραματοθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Χοροθεραπεία, Εικαστική Θεραπεία, Παιγνιοθεραπεία) είναι θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τις τέχνες ως μέσο έκφρασης όλων αυτών που δεν εκφράζονται με τα λόγια. Είναι η γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο σώμα, τον νου και το συναίσθημα. Δημιουργούν έναν ασφαλή χώρο συνάντησης, σύνδεσης και συνύπαρξης. Ανοίγουν ένα πεδίο δυνατοτήτων για ενδυνάμωση, ανακούφιση, θεραπεία και ευημερία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εδώ και ένα αιώνα, αναγνώρισε ότι «η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε συναισθηματικά στο ταξίδι της μάχης με μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό, να επεξεργαστούμε δύσκολα συναισθήματα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και δύσκολων γεγονότων. Η συμπερίληψη των τεχνών στην παροχή φροντίδας έχει αποδείξει ότι προσφέρει θετικά κλινικά αποτελέσματα στους ασθενείς καθώς, υποστηρίζει τους επαγγελματίες υγείας και την ευρύτερη κοινότητα» (ΠΟΥ, 2023).
Ακολουθώντας την πιο πάνω θέση του ΠΟΥ, παρουσιάζουμε αυτό το Εισαγωγικό Βιωματικό Εργαστήρι στην Δραματοθεραπεία και τη Μουσικοθεραπεία στους επαγγελματίες υγείας. Το Εργαστήριο αποτελείται από δυο μέρη:
- Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μια εισαγωγική παρουσίαση για τη Δραματοθεραπεία και τη Μουσικοθεραπεία.
- Το δεύτερο μέρος προσφέρει μια βιωματική εμπειρία της Δραματοθεραπείας και της Μουσικοθεραπείας μέσα από την ομαδική αλληλεπίδραση, την κίνηση, τα μουσικά κρουστά, τη χρήση φωνής, τη ζωγραφική και το παραμύθι.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι να δώσει στους επαγγελματίες υγείας τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εφαρμογές της Δραματοθεραπείας και της Μουσικοθεραπείας στην Υγεία, να συνδεθούν με την δημιουργικότητα και την αυτοφροντίδα τους, αλλά και να βιώσουν εναλλακτικούς τρόπους στο πως μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς μέσω της δημιουργικής και μη λεκτικής επικοινωνίας.
Βιβλιογραφία
- Betts D. & Huet V. (Eds) (2022) Bridging the Creative Arts Therapies and Arts in Health: Toward Inspirational Practice. London: Jessica Kingsley Publishers.
- Hsiao-Yean Chiu, (2020) “Μusic Therapy on Burnout Reduction on Nurses”, National Library of Medicine, Taipei Medical University Music Therapy on Burnout Reduction in Nurses – Full Text View – ClinicalTrials.gov
- Crowley J. (2020) “Music therapy-Nursing interventions with a beat”, Nursing Critical Care 8(2):p 15-17, March 2013. Music therapy: Nursing interventions with a beat : Nursing2020 Critical Care (lww.com)
- Donovan J. (1981) “Dramatherapy for Nurses: first of a seriess: An Introduction to Dramatherapy for Psychiatric Nursing Students” Dramatherapy Official Journal of the British Association of Dramatherapists, Volume 5, Issue1, p.19-21, Taylor &Francis, https://doi.org/10.1080/02630672.1981.9689237
- Finnerty R., Zhang K. & Zhang K. (2022) “The Use of Music to Manage Burnout in Nurses: A Systematic Review”, American Journal of Health Promotion, Volume 36, Issue 8.The Use of Music to Manage Burnout in Nurses: A Systematic Review – Rachael Finnerty, Katherine Zhang, Rina A. Tabuchi, Kevin Zhang, 2022 (sagepub.com)
- Reed K., Cochran L. K. et al (2020) “Creative Arts Therapy as a Potential Intervention to Prevent Burnout and Build Resilience in Health Care Professionals”. AACN Advanced Critical Care, Volume 31, Issue 2, p.179–190, American Association of Advanced Critical-Care Nurses, https://doi.org/10.4037/aacnacc2020619
- Rothman A., Offerman E. & Trottier G. D. (2022) “H.E.R.O. Unmasking: A mixed methods pilot study to explore the impact of a tele-drama therapy protocol on frontline healthcare workers during COVID-19” Drama Therapy Review Journal, Volume 8, Issue 2, p. 213 – 233, Intellect, https://doi.org/10.1386/dtr_00107_1
- World Health Organisation (2023), Arts and health, accessed 27 August 2023, https://www.who.int/initiatives/arts-and-health
S03
Τραυματισμοί από πίεση: Κάνε και εσύ την αλλαγή για ένα καλύτερο αποτέλεσμα
Θεοφάνους Μαρία, Δρ Μπουζίκα Μερόπη
Τα έλκη πίεσης σχετίζονται με αυξημένο κόστος νοσηλείας και φροντίδας καθώς και παράταση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών. Η μελέτη των ελκών πιέσεων ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν και παρόλο που έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών, μελέτες καταδεικνύουν ότι υπάρχει κενό ανάμεσα στην καθημερινή κλινική πρακτική και στις γνώσεις που έχουν οι νοσηλευτές για τα έλκη πίεσης.
Βιβλιογραφικά δεδομένα συσχετίζουν την εμφάνιση ενός έλκους πίεσης με πλημμελή παροχή νοσηλευτικής φροντίδας. Με την άμεση αξιολόγηση του ασθενή και του ρίσκου εμφάνισης ενός έλκος πίεσης με την χρήση μίας κλίμακας αξιολόγησης γίνεται άμεση και ολοκληρωμένη πρόληψη. Επιπλέον, αποτελεί ευθύνη όλου του νοσηλευτικού προσωπικού η πρόληψη και η θεραπεία των ελκών πίεσης και πρέπει να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζουν τα στάδια.
Σκοπός του κλινικού εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα έλκη πίεσης, να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ένα έλκος πίεσης καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αλλά και να δημιουργούν ένα πλάνο φροντίδας. Επιπλέον, θα προωθηθεί η ιδέα της πρόληψης η οποία αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της νοσηλευτικής φροντίδας ενώ, μέσα από τη μελέτη και συζήτηση κλινικών περιστατικών, οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στην επιλογή των επιθεμάτων που χρησιμοποιούνται στη φροντίδα των ελκών πίεσης.
S04
Οι αντιλήψεις των νοσηλευτών για τη σημασία των απόψεων των ασθενών Περιτοναϊκής σε σχέση με τον προγραμματισμό της φροντίδας τους
Γλυκύ Σωτηρούλλα, Δέσποινα Νέστωρος Φλουρή, Δρ Λατζουράκης Ευάγγελος
Οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου (ΧΝΝ) που υποβάλλονται σε θεραπείες κάθαρσης, εξαρτώνται από τη φροντίδα που παρέχεται από το Σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτώνται από τους επαγγελματίες υγείας που τους παρέχουν τις θεραπείες κάθαρσης και τα Νοσηλευτήρια που προσφέρουν τις θεραπείες τους. Αυτοί που λαμβάνουν θεραπεία Περιτοναϊκής Κάθαρσης (ΠΚ) στο σπίτι, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της ομάδας ασθενών.
Οι ασθενείς ή/και οι φροντιστές τους, εκπαιδεύονται να αυτοδιαχειρίζονται την κατ’ οίκον θεραπεία τους και να επιτυγχάνουν τη μέγιστη αυτοεξυπηρέτησή τους, από τους Νοσηλευτές Νεφρολογίας που εργάζονται στις Μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
Η επιτυχία της θεραπείας, είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι στηρίζεται στη καλή διαχείριση μιας Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ασθενών. Αυτό όμως διαφέρει από Νοσηλευτήριο σε Νοσηλευτήριο και από Χώρα σε Χώρα, ανάλογα με τις παροχές που διαθέτει ο κάθε Οργανισμός και η κάθε Χώρα. Η βιβλιογραφία αναφέρεται εκτενώς σε αυτά τα δύο αντικείμενα της διαχείρισης και της εκπαίδευσης, για την επιτυχία της θεραπείας γενικώς.
Τα τελευταία όμως χρόνια, ο προσανατολισμός της έκβασης των χρόνιων θεραπειών για τη διασφάλιση της παροχής υψηλής ποιότητας της φροντίδας, τείνει να προσανατολίζεται επίσης και στο τι ακριβώς οι ίδιοι οι ασθενείς χρειάζονται από την δική τους οπτική γωνία. Οι Νοσηλευτές ανήκουν σε αυτή την ομάδα επαγγελματιών υγείας, που χρειάζεται να περικλείσουν στη καθημερινή τους κλινική πρακτική, εκτός από τη διαχείριση και εκπαίδευση και την έρευνα που σχετίζεται με πληροφορίες σχετικά με το τι οι ασθενείς τους χρειάζονται δηλαδή τις ανάγκες τους, όπως αυτοί οι ίδιοι το βλέπουν << από την δική τους οπτική γωνία>> .
Αυτό θα τους βοηθήσει να σχεδιάσουν προτάσεις για την προώθηση της ειδικής φροντίδας των ασθενών τους και θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το νοσηλευτικό τους επάγγελμα παρέχοντας Κλινική Πρακτική σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών.