ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΑΙΩΝ 2010-2

Η 5η Μαΐου, τιμάται από το 1990 παγκόσμια ως η «Διεθνής Ημέρα Μαιών».  Στόχος αυτού του εορτασμού είναι η γνωστοποίηση στο κοινό του ρόλου της Μαίας/ Μαιευτή. 

Η Επιτροπή Μαιών / Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία, τιμητική εορταστική εκδήλωση για όλες τις Μαίες της Κύπρου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Στέλλα Κυριακίδου,  μέλος της επιτροπής υγείας της βουλής και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο   πρόεδρος και ο γραμματέας του ΠΑ.ΣΥ.ΝΜ  κύριος Ιωάννης Λεοντίου και κύριος Χρίστος Αντρέου αντίστοιχα, ο αναπληρωτής διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών κύριος Αντρέας Ξενοφώντος και ο διευθυντής της γυναικολογικής και μαιευτικής κλινικής Ν.Α.Μ. ΙΙΙ Λευκωσίας κύριος Σταύρος Νεοφύτου. 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν  90 μαίες από όλες τις πόλεις  της Κυπριακής Δημοκρατίας,  αφυπηρετήσασες  και μη τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της επιτροπής μαιών/μαιευτών ΠΑ.ΣΥ.ΝΜ η αντιπρόεδρος της επιτροπής  κυρία Στέλλα Λεοντίου, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΝΜ, ο αναπληρωτής διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών και η εκπρόσωπος υγείας της βουλής. Όλοι μίλησαν για τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν οι μαίες για την υγεία της γυναίκας κατά την αναπαραγωγική ηλικία, του νεογνού και της οικογένειας.

Στη συνέχεια οι μαίες κυρία Μαρία Δίστρα και Μαρία Γεωργίου σε  εμπεριστατωμένη  παρουσίαση ανέπτυξαν το θέμα της μέρας « Ο κόσμος χρειάζεται τις Μαίες τώρα περισσότερο από ποτέ». Μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει ότι το θέμα των φετινών εορτασμών «Ο Κόσμος χρειάζεται τις Μαίες τώρα περισσότερο από ποτέ» απορρέει από το κάλεσμα του  Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας για την στρατολόγηση  μαιών, για την επιτάχυνση επίτευξης προόδου των στόχων 4, 5 & 6 της Χιλιετίας (MDGs 4, 5 & 6). Σύμφωνα  με τον Π.Ο.Υ (2005) υπάρχει ανάγκη για 350,000 μαίες  ανά το παγκόσμιο για την

επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας 4, 5 και 6 μέχρι το 2015.

Οι Μαίες καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF, και άλλους οργανισμούς ως οι βασικοί  επαγγελματίες υγείας για την επίτευξη του 5ου στόχου χιλιετίας που αφορά τη «Βελτίωση της Μητρικής Υγείας» και  την επίτευξη του 4ου στόχου που αφορά τη «μείωση της νεογνικής θνησιμότητας» (UN, 2000). Οι Μαίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι  κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γεννά σε ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για την καλύτερη δυνατή υγεία της ίδιας και του παιδιού της. 

Στην συνέχεια είχαν τονίσει ότι ενώ οι μαίες είναι απαραίτητες στις χαμηλού εισοδήματος χώρες για μείωση της θνησιμότητας, στις ανεπτυγμένες χώρες που μαστίζει το φαινόμενο της ιατρικοποίησης της εγκυμοσύνης και της γέννησης είναι απαραίτητες για τη μείωση της αχρείαστης παρέμβασης. Στην Κύπρο τα ποσοστά Καισαρικών Τομών ολοένα και αυξάνονται αγγίζοντας το 33% περίπου στο δημόσιο τομέα και πέραν του 55% στον ιδιωτικό τομέα.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι  αφυπηρετήσασες μαίες τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο χώρο της μαιευτικής,  με απονομή αναμνηστικών πλακετών,  από τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΥ.ΝΜ  και από την εκπρόσωπο υγείας της βουλής κύρια Κυριακίδου. Ο κύριος Αντώνης Γαβριήλ Παπά σύζυγος της κυρίας Σταυρούλας Παπά αφυπηρετήσασας μαίας, και η κα Αντριανή Σουρή μαία  διάβασαν ποιήματα αφιερωμένα στις  μαίες.

Επιπρόσθετα οι μαίες σε όλα τα νοσοκομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας μοίρασαν σε γυναίκες και στους συντρόφους τους ενημερωτικό υλικό, για το ρόλο της Μαίας /Μαιευτή στη προώθηση του φυσιολογικού τοκετού. Η Ελένη Χατζηγεωργίου και η Φανή Γονατά , γραμματέας και βοηθός γραμματέας της επιτροπής Μαιών/Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ συμμετείχαν σε διαδυκτιακό Διεθνή Συνέδριο αφιερωμένο στην Διεθνή Ημέρα Μαιών  με παρουσιάσεις και συζητήσεις.