2Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ
H 2η Επιστημονική Ημερίδα Μαιευτικής, διοργανώθηκε με επιτυχία στις 04/06/2011 από την επιτροπή Μαιών – Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο διευθυντής των νοσηλευτικών υπηρεσιών Κος Αντρέας Ξενοφώντος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ Κος Ιωάννης Λεοντίου, εκπρόσωπος του κλάδου Κος Αργυρίδης καθώς και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών οργανώσεων.
Την ημερίδα που είχε ως θέμα «Νέες Εξελίξεις στην Άσκηση της Μαιευτικής» παρακολούθησαν Λέκτορες του ΤΕΠΑΚ, παιδίατροι, 80 μαίες, νοσηλευτικοί λειτουργοί, φοιτήτριες μαιευτικής και γενικής νοσηλευτικής.
Ομιλητές ήταν η Dr Christine Smile – Παιδίατρος στις ΗΠΑ, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας, ο Δρ. Βασίλειος Ραφτόπουλος – Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ και η κα Αντιγόνη Ωραιοπούλου – Βιολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια στην Ελλάδα
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Dr Christine Smile η οποία ανέπτυξε δύο θέματα. Πρώτο θέμα ήταν «Ο χορός μάνας – παιδιού: η σύνδεση με το δεξιό εγκέφαλο». Εξετάστηκε το πώς η αισθητηριακή επικοινωνία μεταξύ μητέρας και παιδιού συμβάλλει στη σύνδεση του δεξιού εγκέφαλου της μητέρας με το δεξιό εγκέφαλο του παιδιού της. Ειδική αναφορά έγινε στις περιοχές που εμπλέκονται με τα συναισθήματα και τη μνήμη, καθώς και το πώς αυτή η σύνδεση βοηθά τη μεταγενέστερη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του νηπίου.
Δεύτερο θέμα ήταν ο «Θηλασμός καθοδηγούμενος από το βρέφος» κατά το οποίο έγινε μια σύντομη ανασκόπηση στη νευρολογική βάση της ικανότητας και συμπεριφοράς του θηλασμού μέσα από την αναθεώρηση της βιβλιογραφίας της παιδιατρικής νευρολογίας, συμπεριφοράς και ψυχό-βιολογίας. Μέσα από την προβολή βίντεο, δόθηκαν εξηγήσεις για τις ικανότητες των νεογέννητων, το ρόλο των αντανακλαστικών, τη σχέση μητέρας – βρέφους, και τη νεύρο-ενδοκρινολογική βάση
της συμπεριφοράς μητέρας και βρέφους και του δεσμού που αναπτύσσεται μεταξύ τους.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Δρ Βασίλειος Ραφτόπουλος. Ο Δρ Ραφτόπουλος παρουσίασε τα πορίσματα έρευνας που έγινε σε συνεργασία με τον Κο Νίκο Σάββα και την Κα Μαρία Παπαδοπούλου με θέμα «Εκτίμηση του κλίματος ασφάλειας στα μαιευτικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων της Κύπρου». Βασικό πόρισμα οι μαίες με εμπειρίες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τρίτη ομιλήτρια ήταν η Κα Αντιγόνη Ωραιοπούλου. Κατά την παρουσίαση σκιαγραφήθηκε ο ρόλος των ορμονών του τοκετού στη ζωή ενός ανθρώπου από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι την ώρα που γίνεται ο ίδιος γονιός, οι τρόποι που μπορεί να ενισχυθεί η αρχική θετική επιρροή τους, και τέλος η τεράστια επίδραση που έχει η εγκυμοσύνη και ο τρόπος που γεννιέται ο άνθρωπος στη μετέπειτα ζωή του. Περαιτέρω, αναπτύχθηκε η σημασία της ωκυτοκίνης την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό καθώς και το πώς μια καλή εγκυμοσύνη και ένας ήρεμος τοκετός διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον πρώιμο δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί και συνεπώς στην ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη του.